Joona Haavisto

Opportunistit yleiskaavan kimpussa

Helsingin  kaupunginhallitus käsittelee pian yleiskaavaa. Kyseessä on valtuustokauden tärkeimpiin päätöksiin kuuluva asia, joka käsittää mm. kantakaupunkiin nivoutunutta tiiviimpää rakentamista, kaupunkibulevardit ja mahdollistaa Helsingin kasvun noin 860 000 asukkaan ja 560 000 työpaikan kaupungiksi vuoteen 2050 mennessä.

Vasemmistoliitto pitää yleiskaavaa luontovastaisena ja on ilmoittanut irtisanoutuvansa siitä.

Tässä ei olisi sinäänsä mitään erikoista, jos vasemmistoliitto ei olisi näyttänyt vihreää valoa yleiskaavalle eikä olisi ollut mukana neuvotteluissa ja lautakunnassa hyväksymässä sitä. Nyt vasta jälkikäteen he ovat päättäneet irrota siitä - ilmeisesti huomattuaan kunnallisvaalien läheisyyden ja vihreitä repivän kiistan keskuspuistosta.

Tilannehan on melkoinen aarre opportunismille: Tyytymättömiä liikkuvia äänestäjiä on tiedossa eivätkä vihreät voi puolueena uskottavasti irtautua yleiskaavasta ilman, että repivät samalla auki mm. suurella työllä ja vaivalla läpiviedyn ratkaisun muuttaa moottoriteitä kaupunkibulevardeiksi. Yleiskaavan n. 4 % kavennus keskuspuiston kokoon on ollut jo pitkään tiedossa, tämä koskee siis käytännössä keskuspuiston reuna-alueita Hämeenlinnanväylän varrella. Odotettua oli myös kaupunginosayhdistysten ja luonnonsuojelujärjestöjen vastustus. Ei se sovintoa tehdessä estänyt Vasemmistoliittoa lyömästä kättä päälle, saihan sekin ison määrän omia tavoitteitaan läpi.

Vielä marraskuussa 2015 yleiskaava oli Vasemmistoliitolle torjuntavoitto ja 15.6.2016 Silvia Modig kehui yleiskaavaluonnosta. Elokuussa 2016 Paavo Arhinmäki visioi Suomeen "miljoonaa uutta asuntoa". ja 23.8.2016 Sirkku Ingervo ja Eija Loukoila kertoivat pitävänsä yleiskaavaluonnosta hyväksyttävänä kompromissina.

Nyt aikovat sitten irtautua siitä. Vasemmiston johdossa on aiemminkin käännetty takkia toisten selän takana.

Pelissä on kuitenkin isot panokset. Jos yleiskaava kaatuisi nyt, lykkääntyisivät kaikki sen edut. Asunnot ja bulevardit. Kaikki. Tavallaan Vasemmistoliitto suojelee tässä moottoriteitä, estää pyöräteiden rakentamista, kaupungin tiivistämistä ja työpaikkojen luontia.

Asuntojen rakentamisesta puhumattakaan, sen luulisi etenkin kiinnostavan, kun Helsingissä asuntojen hinnat on korkealla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Siteeraan blogistin itse tarjoaman linkin sisältöä:
"Nieminen arvelee, ettei Helsingissä ole koskaan ollut yhtä suurta kansalaisliikehdintää kuin nyt yleiskaavan ympärillä.

– Se ei koske vain Keskuspuistoa, vaan liikkeellä ovat myös Pro Tuomarinkylä, Save Vartiosaari, Malmin lentokentän ystävät, Lauttasaari ja kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin -liike. Nämä ovat ainakin suurimmat, hän sanoo.

Kaiken kaikkiaan yleiskaavan linjauksia vastustaa Seppo Postin mukaan noin 30 eri järjestöä kaupunginosayhdistyksistä luonnonsuojelujärjestöihin. Siellä pitäisi löytyä potentiaalia, kun ehdokkaita aletaan kerätä ensi viikon suunnittelukokouksen jälkeen, hän uskoo."
http://yle.fi/uutiset/3-9185491

Se siitä opportunismista ja toivottavasti tervemenoa maan tapa.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JoonaHaavisto kuva
Joona Haavisto

Olisi hyvä huomata, että yleiskaava on nimensä mukaisesti yleinen eivätkä sen ruudukot ole tarkkoja. Yleiskaava ei pakota rakentamaan esimerkiksi keskuspuistoon vaan ratkaisuja tehdään myöhemmin asemakaavoituksessa.

Oikeastaan yleiskaavasta on vielä pitkä matka siihen, että yhtäkään taloa rakennetaan. Asemakaavoituksessa määritellään miten yleiskaavaan piirrettyjä ruutuja tulkitaan ja mitä lopulta alueille voi rakentaa. Eikä sekään vielä tarkoita, että niin rakennettaisiin, lopuksi pitää löytää rakennuttaja joka lähtee suunnitelmaa toteuttamaan.

Pidän kyllä luontoa ja keskuspuistoa suuressa arvossa, en kuitenkaan koe keskuspuiston olevan varsinaisesti uhattuna yleiskaavan vuoksi ja näistähän yksityiskohdista päästäisiin vielä tulevaisuudessa keskustelemaan.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Opportunismin syvin olemus on tilaisuuteen tarttuminen, riippumatta siitä mitä on sovittu aiemmin. Näinhän tässä on käynyt.

Huomaa muuten, että _tietenkin_ Niemisen kannattaa paisutella arviotaan liikehdinnästä. Yleiskaava on iso ja merkittävä asia, ja toki se voi johtaa nimbyporukoiden saariston pooliutumiseen. Silti ne on ne samat nimbyporukat, jotka marisee jokaisesta kaavamuutoksesta. Koska maailma oli jo valmis.

Ratkiriemukasta kuitenkin kun katsoo koalititiota, joka moottoriteitä puolustaa. Ei olisi uskonut. Maailma tekee parodiaa itsestään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Asuntojen rakentamisesta puhumattakaan, sen luulisi etenkin kiinnostavan, kun Helsingissä asuntojen hinnat on korkealla."

Niin että uusien asuntojen rakentaminen sitten jotenkin laskisi hintoja, kun samalla pitäisi asuttaa 300 000 ihmistä lisää? Onko tästä jotain laskelmia? Uudet asuinneliöt ovat käytännössä aina kalliimpia kuin vastaavassa paikassa olevat vanhat neliöt.

Ja kuten Kalevi ylempänä toteaa, aika laaja kansalaismielipide on suunnitelmia vastaan. Mielipidettä voi joskus jopa poliitikko muuttaa menettämättä kasvojaan, sen sijaan että jääräpäisesti ajaa kerran päätettyjä asioita kuntalaismielipiteestä piittaamatta. Jälkimmäisestä on jotain kokemusta minullakin, kun niille paikallisille jääräpäille on 5 vuotta yrittänyt takoa järkeä.

Käyttäjän JoonaHaavisto kuva
Joona Haavisto

Uusien asuntojen rakentaminen ainakin todennäköisesti hidastaisi sitä nykyistä asuntojen hintojen nousun tahtia. Se lienee aika yleisesti todettu skenaario.

Uudet neliöt toki todennäköisesti ovat kalliimpia kuin neliöhinnat keskimäärin, mutta kun vastataan kysyntään tavoitteiden mukaisesti on sillä vaikutusta yleiseen hintatasoon.

Pääkaupunkiseudulla arvioidaan olevan 20 000 asunnon vaje, kun ei ole päästy asuntotuotannon tavoitteisiin aikaisempina vuosina.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mutta kun vetosit asuntojen hintaan niin eikö ole aika selvää, että jos rakennetaan nykyistä kalliimpia neliöitä tavoitellulle uudelle 300 000:lle ihmiselle niin asuntojen keskihinnat kohoavat voimakkaasti?

Se pääasia nyt oli, että päättäjien pitäisi kuunnella herkällä korvalla paikallisia ihmisiä kun suunnitellaan näitä itseään koskevia asioita. Ei se ole populismia, se on järkevää toimintaa joka mahdollistaa sujuvamman ja kaikkia paremmin palvelevan kaupunkiympäristön rakentamisen vuosien hallinto-oikeussotkujen sijaan.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava Vastaus kommenttiin #4

Eli kun kysyntä kohoaa, niin ei kannata rakentaa lisää rakennuksia, koska hinnat nousevat? Aika metka ajatus.

Itse kuitenkin näkisin, että kun kysyntää on, niin useamman ihmisen pitäisi päästä asumaan. Asuntopula tai asuntojen hintojen nousu ei ratkea jakamalla eri tavoin 60 asuntoa 100 haluajalle, vaan asuntoja pitää yksinkertaisesti rakentaa lisää.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Uudien vuokra-asuntojen hinnat ovat kovempia kuin olemassa olevat. Kuitenkaan asiaa ei voida tarkastella näin yksinkertaisesti. Ilman että rakennetaan yhtään uutta, myös vanhojen asuntojen vuokrat nousevat nopeasti. Uusien vuokra-asuntojen tarjon lisääntyminen hidastaa vuokrien nousua, aivan kuten kysyntä-tarjonnan lainalaisuuksiin kuuluu. Jos jonain päivänä asunto alajäämä muuttuisi ylijäämäksi tarkoittaisi se että vanhojen ja huonokuntoisten asuntojen vuokrat olisivat selvästi markkinoiden keskihintaa alempana, näin kuitenkaan nyt ei ole.

Toivottavasti yleiskaava menee läpi, se laskisi vuora-asuntojen hintoja tulevaisuudessa.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Uusi osayleiskaava on niin mittava hanke, että sen läpivieminen yhden valtuustokauden aikana ei täytä demokraattisen päätöksenteon tunnusmerkkejä.

Vain kunnallisvaalien yhteydessä voidaan käydä kunnollinen keskustelu, jossa myös me kaupunkilaiset saamme itsemme kuulluiksi.

Kaikki me haluamme edullisia asuntoja Helsinkiin, mutta sen on tapahduttava tavalla, jossa nykyisiä asukkaita kuunnellaan. Meitä on aika paljon, jotka olemme hyvin huolissamme osayleiskaavan vaikutuksesta omaan asuinympäristöömme.

Käyttäjän JoonaHaavisto kuva
Joona Haavisto

Nojaa, tämä on hieman sattumaa, että tällä kertaa prosessi ajoittui näin. Viime kerralla yleiskaava-valmistelu aloitettiin vuonna 2002 ja lainvoima saatiin 2006. Tällä kertaa valmistelu 2012 ja nyt päätös tehtäis 2016. Eli kymmenen vuoden välein linjataan kaupungin suuntaa pitkälle tulevaisuuteen, sinänsä ongelmallinen aikaväli kun vaaleja pidetään neljän vuoden välein.

Allekirjoitan sen, että kunnallisvaalit on oikea paikka linjata kaupungin tulevaisuutta ja yleiskaavan ajoittuminen siihen olisi varsin oivallista. Toisaalta kunnallisvaaleissa 2012 oli täysi mahdollisuus herätellä keskustelua aiheesta ja osa ehdokkaista sitä herättelikin. Oli varsin tiedossa, että yleiskaavan valmistelu on juuri samana vuonna aloitettu ja tietyt suuntaviivat alkoivat muodostua.

Koen, että yleiskaavan käsittelemisen siirtäminen jopa vain vuodella olisi kohtalokasta kaupungin asuntotuotannon kannalta. Joka vuosi tarvitaan uusia hyväksyttyjä kaavoja ainakin 6000 asunnon edestä eikä edellisen yleiskaavan pohjilta taida enää kovin montaa suurempaa aluetta olla jäljellä. Tai ehkä vielä jonkin aikaa niitä suunnitelmia riittäisi, mutta kun ne yleiskaavasta seuraavat asemakaavat eivät hetkessä valmistu, myöhemmin voisi olla ongelma ajankohtainen.

Käyttäjän JoonaHaavisto kuva
Joona Haavisto

Lisäys vielä edelliseen kommenttiin, unohdin huomioida yleiskaavan lainvoimaan tulon, joka kestään normaalisti 2-3 vuotta valituksineen. Uusi yleiskaava olisi siis lainvoimainen 2018-2019. Jos yleiskaava nyt kaatuis, viivästyis todella moni suunnitelma ja meillä olisi uusi yleiskaava vasta joskus 2020-luvulla.

Ymmärrän huolen vaikutuksista omaan asuinympäristöön, mutta tilaisuus vaikuttaa ja keskustella alueista tarkemmin tulee vielä. Ja ensi vuoden vaalit ovat toki merkittävässä asemassa tulevien asemakaavavaiheiden suhteen.

Käyttäjän Jan-ErikSepponen kuva
Jan-Erik Sepponen

Mille yritykselle sitten annetaan oikeudet rakentaa ne 300 000 asukkaan asunnot? Nyt vvo ja kump ovat rakennuttaneet jo ylihintaisia vuokra-asuntoja ja nuorisosäätiö on mukana myös tytäryhtiöidensä kanssa.

Samalla voitaisiin miettiä sitä ekomeininkiä ja pistää ruuhkamaksut niille jotka tulevat HKI:n ulkopuolelta tulojen mukaan
Tällöin saataisiin karsittua osa kaupunkia ruuhkauttavista henkilöistä harkitsemaan kaupunkiin muuttamista.

Toimituksen poiminnat